Sigara Bırakma Polikliniği
30 Haziran 2022

                                                                           
                                                                                                SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ

Sigara ve tütün bağımlılığı ne yazık ki tüm dünyada ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Dünyada yıllık 5 milyon ölüm, ülkemizde de en az 100.000 ölüm sigaraya bağlı hastalıklar sebebi ile oluşmaktadır. İlk defa sigara deneyen her üç kişiden biri bağımlı olmaktadır. Bu bağımlılığı sigara içindeki nikotin yapmaktadır .Sigara içinde 80 civarında kanserojen olduğu bilinen binlerce kimyasal maddeyi vücudumuza almaktayız. Sigara sayısı ve içim süresi arttıkça bağımlılık artmakta ve zararlı etkileri de zaman içinde belirginleşmektedir

Sigaranın vücutta   etkilemediği organ ve doku yok gibidir. Erkeklerde tüm kanser ölümlerinin %35’i, kadınlarda %15’i sigara nedeni ile oluşmaktadır, kadınlarda sigara içme oranının giderek artması kanser oranını artırmaktadır.

İnsanlarda görülen en ölümcül kanser olan akciğer kanserinin %90 sebebi sigaradır. Ayrıca ağız, dil, gırtlak, yutak, yemek borusu, pankreas, böbrek, mesane, prostat kanseri gibi hastalıkların riski sigara ile 30 kat artmaktadır. Sigara, akciğerlerdeki KOAH hastalığı sebebidir.

Kalp krizi riskini 10 kat artırır. Damarlarda sertleşeme yapar, beyin damarlarını tıkayarak inme(felç) riskini belirgin artırır. Zararları bu kadar açık ortadayken, hatta sigara nedeni ile KOAH hastası olmuş, yaşam kalitesi oldukça düşmüş insanlar bile neden hala sigara içmeye devam etmektedir?İşte burada devreye; sigarayı bırakınca ortaya çıkan bazı nikotin yoksunluk belirtileri (huzursuzluk, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü, ağız boğaz kuruluğu vb) girmektedir.

Sigarayı bırakma aşamasındaki zorlanma kişilik yapısı veya iradesizlik olarak algılanmamalıdır. Bu durumu tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak kabul etmek gerekir. Bir Bırakma Planı Yapın! Sigara bağımlısı bırakmaya karar verdiğinde kendi başına zorlanıyorsa bir hekimden yardım alabilir. Hekim kişiye uygun nikotin replasman tedavisi, ağız yolu ile alınan bazı medikal ilaçlar ve gerektiğinde de psikoljik destek sağlayabilir.

Not:Elektronik sigara veya ısıtılmış tütün ürünleri bir sigara bırakma yöntemi değildir. Çünkü bunların içinde de nikotin bulunduğundan bağımlılığı devam ettirmektedir.

Ayrıca içinde ağır metaller, nitrozamin, polisiklik hidrokarbonlar gibi çok sayıda zararlı madde bulunmaktadır.

Hastanemizde Sigara bıraktırma Polikliniği; sigarayı bırakmak isteyen kişilerin bunu başarmaları ve sürdürmelerini sağlayan kişisel bilinçlenme, destek ve gerekli olan durumlarda ilaç tedavisi ile sürecin düzenli olarak takibi ile sağlanır.

 Sigara Bıraktırma Polikliniği Çalışma Takvimi
1. Randevu ile çalışılır,
2. Polikliniğimize müracaat edip randevu alan hastalara şu işlemler yapılır; nikotin bağımlılık testi, anksiyete testinden oluşan anket formaları doldurtulur. Hastalar sigara bıraktırma hemşiresi tarafından kabul edilip değerlendirilir. Değerlendirme sonuçları ve bulguları anket formlarına kayıt edilir.
3. Bütün değerlendirme sonuçlarına göre hastalara Göğüs Hastalıkları Uzmanlarınca uygun sigara bıraktırma tedavisi planlanır.

İki Şekilde Muayene Randevusu Alabilirsiniz:

1. Telefon İle Randevu : 182 ' No'lu telefonu arayarak, hastanemiz Sigara Bıraktırma Polikliniği'nden randevu alabilirsiniz.

2. İnternetten Randevu :  MHRS sistemi üzerinden hastanemiz Sigara Bıraktırma Polikliniği'nden randevu alabilirsiniz.

Not: Kontrol muayeneleri için de yine" Alo 182" ya da MHRS sistemi üzerinden randevu alarak tedavilerinize devam edebilirsiniz.